top of page

Neutralisering og øremærkning

Vi mærker det alle sammen. Der er forår i luften. 
Din kat mærker det også, og det betyder, at du skal overveje at neutralisere og øremærke din kat. Foråret betyder løbetid og derfor vil din kat gerne ud blandt andre katte, men der kan være gener forbundet med løbetiden – gener som f.eks. sår efter slåskampe, ildelugtende hankatteurin og ikke mindst uønskede killinger. Hvert forår og sommer får Kattens Værn indleveret rigtig mange uønskede killinger som ikke har noget hjem, og det kunne være undgået med rettidig neutralisering. 

Hvad er neutralisering og hvorfor bør det gøres? 
Neutralisering er et mindre indgreb, hvor dyrlægen fjerner kattens kønsdrift. Hunkatte bliver steriliseret og hankatte bliver kastreret. Katten kommer sig hurtig efter operationen og jo yngre katten er, jo hurtigere vil den komme sig. Katten skal under fuld narkose og det vil derfor være en fordel at få øremærket din kat samtidig, så den kun skal bedøves denne ene gang. 

Hunkat
Der kan være mange fordele ved at neutralisere sin hunkat. En neutralisering fjerner muligheden for at katten får uønskede killinger. En ikke-neutraliseret kat får ca. 30 killinger pr. år. I Danmark er der alt for mange herreløse katte, og vi kan ikke finde gode hjem til dem alle, da antallet stiger markant. 
P-piller til hunkatte bør kun anvendes midlertidigt dvs. i perioden, hvor man venter på at få sin kat neutraliseret. P-piller kan nemlig være sundhedsskadelige og forårsage kræft, svulster, sukkersyge, hormonelle lidelser m.m. 
Derudover er der risikoen for, at udekatten ikke hjemme på det tidspunkt, hvor p-pillen skal gives eller at katten kaster pillen op igen uden ejerens vidende. 

Hankat 
Er man ejer af en hankat kan der også være fordele ved at neutralisere den. Når hankatte bliver kastreret holder de op med at afmærke deres territorium med ildelugtende urin inden døre. De er mindre udsatte for slagsmål og undgår bidemærker, som kan være smittekilde til katte-AIDS og katte-leukæmi (smitter ikke til mennesker). 

Neutraliser katten tidligt 
I
Danmark har der i mange år været tradition for at katte neutraliseres når de er kønsmodne. Dvs. ca. seks måneder gamle. Steriliseringen eller kastrationen kan sagtens foretages når katte blot når en kropsvægt på over et kilo, hvilket sker når den er cirka 16 uger gammel. På dette tidspunkt er katten ikke kønsmoden, men ørerne er store nok til at blive tatoverede, og katten skal derfor kun i fuld narkose en gang.  

Ingen ulemper ved at neutralisere katten tidligt 
Der er ingen ulemper ved at lade sin kat blive steriliseret eller kastreret i en tidlig alder. Katten vokser normalt og sindet ændrer sig ikke til noget negativt. De får ikke en større appetit end andre katte, og de er lige så aktive som en kat, der ikke er neutraliseret. Kattene fungerer også fint blandt andre katte og mennesker.   

Hvorfor er øremærkning vigtig?
Du bør øremærke din kat uanset om det er en inde- eller udekat. Har du en udekat kan den komme til skade i trafikken eller ved et slagsmål. De kan være kommet langt hjemmefra eller have kørt med i en bil ved en fejl. I de tilfælde er det rart, at dyrlæge, Falck eller andre flinke mennesker kan finde frem til ejeren. 
Har du en indekat kan den stikke af og have svært ved at finde hjem, da den ikke er vant til udelivet. 
Mange katte ender som vildkatte eller bliver aflivet fordi de ikke har øremærkning. Derfor bør du øremærke din kat, så du kan kontaktes, hvis din kat bliver væk. 
Husk at få registreret din kat i Dansk Katte-register, når din kat er øremærket. 
 
Sten Kokholm - Dyrlæge

bottom of page